2010. szeptember 5., vasárnap

Krisna megjelenésének (születésének) napja - Dzsánmásztámi

Szeptember 2-án volt Krisna megjelenési napja ebben a világban, mely a hindul számára egy közös nagy ünnep.

A Dzsánmásztámi fesztivál Krisna megjelenésének (születésének) az ünnepe. A hagyomány szerint Krisna körülbelül ötezer éve született Mathurában. Az ünnepség részeként a hívek éjfélig böjtölnek, mivel Krisna ekkor jelent meg. A templomokat feldíszítik, Krisna faragott szobrát (múrtiját) pedig egy különleges, nyilvános ceremónia keretei között megfürdetik (abhisék). Krisna ilyenkor tejben, joghurtban, ghíben, mézben, valamint olyan vízben fürdik, amelyet valamely szent folyóból, például a Jamunából vagy a Gangeszből hoztak. Nagyon kedvezőnek tekintik, ha valaki részt vesz ezen az ünnepen. Az "abhisék" után végezetül egy különlegesen szép, új ruhát ajánlanak fel Krisna formájának.
Ezt az ünnepet Vrindávanában - ahol Krisna a gyermekkorát töltötte - és India-szerte minden Krisna-templomban gondosan kidolgozott rendszer szerint ünneplik meg. A templomok általában színdarabokat és táncokat szerveznek, amelyek az Úr Krisna különböző kedvteléseit jelenítik meg, s éjfélkor nagy oltári imádságot (áratít) tartanak.
Krisna templomaiban ez a Bhadra hónap (augusztus-szeptember) két hetének 8. napjára eső nap a leglátogatottabb az év során. Krisna megjelenésének örömteli eseményére Magyarországon egész napos ünnepléssel emlékeznek a Krisna-hívõk a somogyvámosi Krisna-völgyben. Zene, tánc, elõadások egészen éjfélig, majd pedig lakoma a megszentelt ételekbõl képezik a programot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése