2010. április 20., kedd

Közösségképek - Iszlám

A muszlim világközösség, az umma arany középúton járó közösség.

A hívők Isten kötelékébe kapaszkodnak, mely egy olyan szilárd pontot jelent, mint a biztonsági kötél a hegymászók számára. Az egész életüket rábízhatják erre az isteni kötélre.

Allah az Ő világosságához vezérli azt, akit akar. A közösség a lámpás. Feladatunk, hogy a többi közösség számára ismét megmutassuk a helyes utat. Az iszlám ugyanis Ábrahám útja, de a próféták útjai szétszaladtak.

Az muszlim világközösség legerőteljesebben és leglátványosabban a mekkai zarándoklatban nyilvánul meg, mikor is a Kába körül mindenki fehér zarándokruhában borul le. Isten előtt nincs fekete vagy fehér, ázsiai vagy európai, gazdag vagy szegény, csak egy közösséget alkotó hívők.

A prófétai hagyományban olvasható, hogy a hívő a másik hívő számára olyan, mint egy épület, egyik része szorosan kapcsolódik a másik részéhez, a hívek mint az épület kövei megtartják egymást. A hívők egymás iránti szeretetükben és egymás iránti könyörületükben olyanok, mint a test, ha a test egy része beteg, akkor a test többi része is álmatlanságról és lázról panaszkodik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése