2010. július 6., kedd

A Szekerek Fesztiválja - Jagganáth Rátha Yátra

A Rátha Yátra, A Szekerek Fesztiválja, az India észak-keleti részén fekvő Orissza állambeli Jagannáth Puriból származik. Ott található Jagannáth, Krisna rendkívül népszerű formája, akit Indiában minden vaisnava nagy tisztelettel imád. A tiszteletére megrendezett szekérfesztivál minden évben hatalmas tömegeket vonz az Indiai-óceán partján fekvő városkába. Bátyjával, Baladévával (Balarám) és húgával, Subhadrával a Puríban található Jagannáth templom fő istensége. Jagannáth Krisna másik neve, s azt jelenti: “az Univerzum Ura”.

A szekérfelvonulás alkalmával az egyébként csak a templomban látható istenségszobrok - Jagannáth (Krisna), fivére Balarám és húguk Subhadrá - elhagyják megszokott helyüket, hogy egy hatalmas szekérre ülve, és a városon végigvonulva minden élőlényt áldásban részesítsenek. Ezt a három hatalmas szekeret bhakták (hívek) százai kötélen húzzák végig a parádé útvonalán, csodálók, hívek és nézők sorfala között. Menet közben nagy mennyiségű ételt ajánlanak fel az Úr Jagannáthnak a szekéren, és - mint minden vaisnava fesztiválon - később kiosztanak a tömegnek.


Az utóbbi harmincöt évben a Rátha Yátrát világszerte számos városban megrendezték, New Yorkban éppúgy, mint Londonban, Sydney-ben vagy Budapesten. Ez a szabadtéri fesztivál mára nemzetközileg is kedvelt, nagyra értékelt eseménnyé vált.
.
Vajon hogyan kapták meg ezek a múrtik (istenszobrok) jelenlegi formájukat?

Élt egyszer egy Indradjumna nevű király. Az Úr Jagannáth megjelent álmában, s elmondta neki, hogy egy Bakimuhan nevű helyen eljön majd a tengerben úszva, egy hatalmas fatörzs formájában. A király elment erre a helyre, s meg is találta a fatörzset, melyen a kagylókürt, a buzogány, a korong és a lótusz jelei díszelegtek.

Indradjumna király hívatta a legjobb szobrászokat, hogy a fából faragják ki az Úr Jagannáth murtiját. Amint azonban valaki hozzálátott a munkának, vésője darabokra törött. Ekkor egy ismeretlen, természetfeletti erővel rendelkező, öreg szobrász érkezett. Felajánlotta Indradjumna királynak, hogy ha huszonegy napig zárt ajtók mögött dolgozhat, akkor kifaragja a múrtikat. Az öreg szobrász ekkor bevitte a hatalmas fadarabot a templomba, s az ajtókat bezárták mögötte. Tizennégy nap elteltével a szobrász szerszámainak zaja elhallgatott, s a király aggódni kezdett. Türelmetlenségében saját kezével törte fel a templom ajtaját.

Bár a szobrász nyomtalanul eltűnt, Jagannáth, Subhadrá és Balarám három alakja ott állt az oltáron, végtagjaik megmunkálása azonban még nem fejeződött be. A király azt
hitte, hogy mindez az általa elkövetett nagy sértés miatt történt. Az Úr Jagannáth azonban megjelent álmában, s elmondta neki, hogy ne aggódjon, mert Õ örökké létezik ebben a formájában is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése