2010. május 22., szombat

Pünkösd

A kép forrása.

Jézus mennybemenetele után a tanítványok együtt maradtak Jeruzsálemben, és várták a megígért Szentlelket. Pünkösd napján, mikor mindnyájan együtt voltak hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgást tapasztaltak, majd lángnyelvek szálltak le az égből, melyek szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre. Megteltek Szentlélekkel és különféle nyelveken kezdtek el beszélni, úgyhogy a sávuót ünnepére a környező népek közül Jeruzsálembe érkezett zarándokok a saját anyanyelvükön hallották őket Isten fenséges dolgairól beszélni. Egyesek álmélkodtak, mások gúnyolódtak rajtuk, hogy biztos csak édes bortól részegedtek meg.
.
Péter apostol kiállt a nép elé és prédikálni kezdett. A próféták szavával és Dávid zsoltárainak idézésével bizonyította, hogy Jézus az Isten Fia, aki már az idők kezdete óta létezik. Megtérésre szólította fel az embereket. Akik pedig hittek neki és megkeresztelkedtek, mintegy háromezren voltak. Ezért tekintjük ezt az ünnepet a keresztény egyház születésnapjának.
.
Az első keresztény közösségről a következőket tudjuk: Kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban. Az apostolok által sok csoda és jel történt. Mindazok, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, szétosztották mindenkinek: ahogyan éppen szükség volt rá. Napról napra állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel voltak a templomban, és amikor házanként megtörték a kenyeret, örömel és tiszta szívvel részesültek az ételben; dícsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép.
.
Pünkösd ünnepe alapvetően egybeesik a zsidóság sávuót ünnepével, azzal a különbséggel, hogy pünkösd mindig vasárnapra esik.
.
Amiként a zsidóság a Tóra kinyilatkoztatásához köti szervezeti meghatározottságát és létrejöttét mint egy önálló és kiválasztott nép, úgy a kereszténység a Szentlélek kiáradásához kapcsolja az egyház megjelenését. Pünkösd után már nem tanítványok szűkebb vagy tágabb csoportjáról, hanem Egyházról beszélünk.
.
Pünkösd megőrízte a sávuót nyárköszöntő és mezőgazdasági jellegét is, és számos népszokás gazdagítja.
.
Pünkösd ősi könyörgése: Veni Creator Spiritus! (Jöjj, Teremtő Szentlélek!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése